top of page
IMG_2216_edited_edited_edited.jpg

WORKSHOP:

​

BINNEN ÉÉN DAGDEEL (DE)POLARISATIE BEGRIJPEN

Inleiding

Het draait in de drie uur durende workshop om drie vragen:

1) Wat is polarisatie?

2) Hoe herken je het op tijd?

3) Hoe zorg je voor depolarisatie?

Veel aandacht is er voor de rol van sociale media en nepnieuws. En uiteraard bespreken we hoe je constructief communiceert met de boze burger? Deze interactieve workshop wordt zowel online als op locatie gegeven door journalist en historicus Arjan van Westen. Na het volgen van deze training herken je polarisatie vroegtijdig. En je weet hoe deze tweestrijd aan te pakken in de dagelijkse realiteit. Deze workshop is geschikt voor bestuurders, beleidsuitvoerders, politici, ambtenaren, communicatiemedewerkers, redacties en ondernemers. Uiteraard kunnen specifieke wensen erin worden opgenomen.

Deze workshop is op aanvraag voor organisaties beschikbaar. Daarnaast geeft Arjan van Westen online regelmatig deze (de)polarisatie workshop.

Via onderstaand contactformulier kunt u zich inschrijven.

Topprioriteit voor polarisatie

Al na de inleiding van deze workshop ben je ervan doordrongen dat het tegengaan van polarisatie topprioriteit verdient. De rol van sociale media krijgt hier een prominente rol. Het tweede deel behandelt het signaleren van polarisatie. Arjan van Westen put hier uit eigen ervaring en komt met aansprekende voorbeelden van polarisatie uit de (lokale) actualiteit. Veel aandacht is hier voor nepnieuws dat  doelbewust en effectief maatschappelijk onbehagen stimuleert. 

Regelmatig richt de woede van burgers zich bij polariserende situaties ook op de overheid. Die doet niets of wordt beschuldigd van partijdigheid. En heel vaak ligt de gemeente zelf direct onder vuur. Tegenstanders van gemeentelijke projecten hebben plots lak aan het democratisch proces en blijven hangen in eenzijdige agressieve tirades en gaan zelfs tot geweld over. De gevolgen van extreme polarisatie zijn groot. Ook in uw gemeente kan het hele buurten en wijken ontwrichten. Van groot belang is dan ook het tijdig signaleren van polarisatie en radicalisering. Wanneer hebben we te maken met een gezonde democratische twist en wanneer met een potentiele loopgravenoorlog? Je leert het in deze cursus.

In het derde deel van deze workshop leer je hoe proactief met potentieel escalerende polarisatie om te gaan. De nadruk ligt hier op conflicten uit de gemeente van de cursisten. We gaan op zoek naar een oplossing. Hoe stop je een uit de hand gelopen verhitte discussie in een buurt? Wanneer en hoe meng je je als vertegenwoordiger van de gemeente in een (digitaal) straatgevecht? Wanneer en hoe neem je fysiek poolshoogte in de buurt? Hier worden geslaagde en mislukte interventies uit de actualiteit besproken. Bij het behandelen van de praktijkvoorbeelden nemen we kritisch de rol van de overheid onder de loep.

Aanpakken polarisatie

Het is van groot belang om polarisatie nu aan te pakken. Wetenschappers en de actualiteit tonen al aan dat politieke en sociale onenigheid in de samenleving zorgt voor geweld en radicalisering. Dit vraagt om een heldere signalering en krachtige aanpak van polarisatie. Dat doe je allereerst door te leren van actuele voorbeelden uit de lokale praktijk. De journalistieke expertise van de coach maakt deze cursus uniek en -veel belangrijker uiteraard- concreet en daardoor effectief. 

Meedoen aan Arjan van Westens online workshop (de)polarisatie.

Schrijf u nu in via onderstaand contact formulier.

Kosten € 99,- per deelnemer.

​

Eerstvolgende sessies:

Vrijdag 28 januari, 10.00 - 13.00 uur

Vrijdag 25 februari, 10.00 - 13.00 uur

 

Max aantal deelnemers 12, minimaal 5. 

Wilt u meedoen?

bottom of page